Utrecht Food Freedom (UFF)

1864 keer bekeken 0 reacties

Welkom in de etalage van de Werkplaats Waterlinies. Hier zie je een aantal uitgelichte projecten. Ga naar de Werkplaats voor alle projecten, deelnemers en discussies.    Naar de Werkplaats

Duurzaamheid en gezondheid bepalen mede onze identiteit. Ze krijgen steeds meer aandacht van beleidsmakers tot burgers. Het resultaat is energie, inspiratie en de overtuiging dat het ‘anders’ kan en ook wel moét.

Duurzame voedselcultuur past bij de Utrechtse identiteit en het Verhaal van de Waterlinie

De regio Utrecht blinkt uit in het verbouwen en produceren van lokale ‘food’ producten, én spant zich in om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te laten erkennen als UNESCO werelderfgoed. De verhalen van cultuur en erfgoed dragen bij aan de verbinding tussen mensen, aan (inter)nationale naamsbekendheid en aan werkgelegenheid. Het initiatief Utrecht Food Freedom (UFF) bouwt voort op die kwaliteiten en is een grote stap richting een duurzame toekomst voor de regio en haar burgers, waarbij een duurzame landbouw hand in hand gaan met de zorg die overheid en provincie verlenen aan een betekenisvol landschap en haar geschiedenis. En dat kan met meer ‘bezieling’ en verhalen.

Missie

UFF is een ‘community of purpose’ met als missie: “Het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie functioneel gebruiken ter bevordering van duurzame en gezonde voedselcultuur in verstedelijkt gebied.”

Meer concreet zijn daarbij doelstellingen: bewustwording te bevorderen, de rol van het landschap en haar verleden voor het voetlicht te brengen, verhalen te verzamelen, burgerparticipatie en maatschappelijke initiatieven te faciliteren, producenten te helpen, en bij voorbeeld gebruik te maken van korte ketens.

Verhaal: van Waterlinie naar Producent en Burger

Met UFF willen de initiatiefnemers in een duidelijk fysiek geografische locatie en vanuit een krachtig ‘narratief’ van de Waterlinie een start maken naar een duurzame voedseltransitie. De burger komt weer in contact met de boer, de geschiedenis van het landschap en de leefomgeving.

Utrecht kan zich bij wijze van spreken strijdbaar opstellen vóór en mét hun burgers en de schouders zetten onder een toekomst waarin lokale voorziening van eten en drinken een substantieel en vast fundament worden van de lokale economie en maatschappij, verankerd in de regionale identiteit en passend bij het krachtige verhaal (narratief) van de Waterlinie van waaruit UFF de hearts and minds in het Utrechtse kan gaan veroveren.

Governance en Organisatie

Initiatiefnemers Provincie Utrecht, Amped, Universiteit Utrecht, Gemeente Utrecht, en V6 ontwikkelen in gezamenlijkheid UFF, streven ernaar om gaandeweg het programma meerdere stakeholders te betrekken waaronder de gebiedscommissies, waarbij top down regie verbonden worden met maatschappelijke en burgerinitiatieven. UFF zorgt voor de regie op activiteiten door het monitoren, aanjagen en stimuleren daarvan. Zij verbindt inhoudelijke thema’s en partijen en zoekt vervolgens uitvoerende partijen die een bijdrage hieraan kunnen leveren.

De initiatiefnemers vormen samen de Regiegroep, met de volgende taken:

  • Vertaling van de visie en missie naar een strategie en concreet plan van aanpak (met programma)
  • Bewaken van deze visie
  • Aansturen van de organisaties en experts die het programma uitvoeren (Uitvoeringsgroep)
  • Zorgen voor draagvlak bij en actief betrekken van bestuurders (provincie en gemeente), maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en ondernemers, en burgers en het ontwikkelen van een community of purpose daarin
  • Organiseren van financiering, waarbij UFF gezien wordt als initiatief van maatschappelijke partners, in aanvang gefaciliteerd vanuit de overheid
  • Uitdragen van het gedachtengoed van UFF volgens de creative commons gedachte en toepassing in het hele waterlinie gebied.

Regiegroep (initiatiefnemers) en rollen

  • Amped (Mark Frederiks): initiator vanuit expertise met korte ketens en verbinding met agrarisch grondgebruik
  • Provincie Utrecht (Erik vanTooren): faciliteren van dit gebiedsinitiatief vanuit de Nieuwe Hollandse Waterlinie (intern koppelen aan uitvoeringsagenda landbouwvisie en als pilot voor Regiodeal)
  • V6 (Bas Kreuger/Menno Heling): bottom up werken en koppelen aan de visie met verbinden aan lokale initiatieven in de Nieuwe Hollandse Waterlinie
  • Universiteit Utrecht (René Kwant): inbreng kennis vanuit  Future Food programma en verbinden regionale initiatieven (UU wil verbinden aan maatschappelijke thema's, vb Food Print Region)
  • Gemeente Utrecht (Anne Marie Gout): inbreng vanuit gemeentelijk beleid en uitvoering, in het bijzonder: gezonde duurzame voedselomgeving in stad en regio (iedere Utrechter moet kunnen kiezen voor duurzaam voedsel), en de ambitie dat de Utrechtse waterlinie een duurzame plek heeft in de samenleving. Tevens link met SDG’s en Groen (biodiversiteit). Verbinden aan regionale en landelijke initiatieven zoals de City Deal Voedsel.

Heb je ideeën en wil je meedenken? 

Afbeeldingen

Werkplaats project idee locatie

Registreren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Initiatiefnemer

Pact van Ruigenhoek. 

Naar Pact van Ruigenhoek

Start een project

Zoek medestanders, deel je kennis en start een project op Werkplaats Waterlinies.

Start een project hier!

Volg ons via