Beeldend kunstenaar Marcel Blekendaal heeft in opdracht van de waterschappen AGV en HDSR en de provincie Utrecht een verhaal geschreven waarin hij het Waterlinielandschap beschrijft als een spel.

Een serieus spel waarin de speler met behulp van dijken, molens en gemalen, de rattenvanger en Hans met de dikke vinger het hoofd boven water moet zien te houden. Als het spel in het verleden wordt gespeeld kan ook de waterlinie weer ingezet worden om de vijand buiten de deur te houden.
Wie weet hoe water werkt, wint!
SPEURTOCHT FORT MAARSSEVEEN
Op fort Maarsseveen kunnen de kinderen vanaf een jaar of 10 een speurtocht doen. Met behulp van de figuren van het waterverhaal lossen de kinderen vragen op over het fort en de waterlinie.
Kijk op de site van het fort voor meer informatie.
WATERLINIE WANDELTOCHT
De mensen die in 2022 de Waterliniewandeltocht gaan doen komen tijdens de wandeling ook een aantal figuren uit de 'serious game' tegen.
Via een qr-code vertelt de polderwachter over verschillende rollen die de boer, de soldaat, de boswachter en de gamer spelen in het waterlinie landschap van vroeger, nu en in de toekomst...
De verhalen zijn ondergebracht op de site van izi.TRAVEL #izistory
U vindt het verhaal als PDF document in de bestanden-map op deze pagina. Daar staat het volledige verhaal.
Het idee is dat het verhaal als een soort kapstok fungeert waaraan kortere verhaaltjes kunnen worden gehangen. Zo is er voor de lessenserie voor de basisscholen een vervolg geschreven waarin op speelse wijze de werking van de waterlinie wordt uitgelegd en er is een aparte versie over de Plofsluis.
Maar u kunt ook denken aan een verhaaltje over de werking van een poldermolen, over het werk van de rattenvanger of over onderhoud van een sloot. En wat denkt u van een verhaal over de toekomst: wat moeten / kunnen we met al die water(linie)elementen?