Het ode aan de Hollandse Waterlinies jaar bestaat uit een aantal beeldbepalende evenementen waarmee het verhaal en de geheimen van de Hollandse Waterlinies verteld en onthuld worden. Hieronder volgt een korte beschrijving van al deze evenementen. Meer actuele informatie over de verschillende evenementen is te vinden op: odeaandehollandsewaterlinies.nl
Forten Safari: vanaf mei 2021
Met de boswachter op een forten safari. Veel forten zijn een soort eilandjes met een grote biodiversiteit. Doordat ze jarenlang afgesloten zijn geweest voor de mens heeft de natuur zijn gang kunnen gaan. Gedurende het hele jaar vinden er op verschillende forten safari’s plaats. Spannende ontdekkingstochten (te voet, per fiets of kano/boot) op zoek naar korstmossen, kleine beestjes, vleermuizen, broedvogels en grote grazers. Een safari is de entreepoort naar het linielandschap waar je zonder boswachter niet komt.

Hollandse Waterlinies Fietstour: 19-20 juni 2021
Op de fiets is het landschap van de Hollandse Waterlinies goed te ontdekken en te beleven. In het weekend van 19-20 juni staat het fiets en in de Hollandse Waterlinies centraal. Voor de recreatieve fietser zijn er op zaterdag vele fietsroutes langs de bijzondere plaatsen en verhalen in de Hollandse Waterlinies. Zondag rijden wielrenners routes van 100, 200 en 300 km waarbij de laatste de hele Hollandse Waterlinies aandoet. Dit laat goed zien wat de omvang is van het (toekomstig) Werelderfgoed.

We sluiten de Linies: 3-4 &10-11 september 2021
In de avond en nacht van 10 op 11 september staat het geheim van het water met alle waterwerken centraal. In samenwerking met de vijf waterschappen en Rijkswaterstaat wordt de werking van zoveel mogelijk waterwerken in de Hollandse Waterlinies getest. Verhalenvertellers en lichtprojecties onthullen voor het publiek het geheim van het water. Op de forten rond de waterwerken is het hele weekend een publieksprogramma met rondleidingen, muziek en theater waarin ook het geheim van de waterlinie centraal staat.

Sterk Water: verwacht vanaf mei 2021
Sterk Water is een reizend restaurant dat de geschiedenis en het toekomstige gebruik van de Hollandse Waterlinies vertelt. Kenmerkend is de intieme sfeer en het op de locatie afgestemde menu. Speciaal voor pop-up restaurant SterkWater worden deze plekken geopend. Op de forten, tussen bijzondere bouwwerken en omringd door prachtige flora en fauna, ervaar je de linie optimaal.
Kunst in het Waterlinies landschap: juli en augustus
Dit programma kan iedereen in zijn eigen tempo verspreid over meerdere dagen bezoeken. Het is niet één evenement op één specifieke tijd en plaats, maar een verzameling activiteiten onder de noemer kunst in het Waterlinies landschap. Van grote land-art tot kunstmanifestaties en artist in residence. Verschillende objecten en tentoonstellingen verbonden door fiets- en wandelroutes langs de forten en water(kunst)werken van de Hollandse Waterlinies.
3D fotografie Waterwerken: De kracht van Water: verwacht vanaf mei 2021
De reizende 3D expositie toont de belangrijkste en meest iconische waterwerken in de Hollandse Waterlinies en vertelt welke grote rol het watermanagementsysteem speelde in de Hollandse Waterlinies. ‘Het geheim en de kracht van het water’. Fortificatie kent men overal ter wereld maar het systematisch onder water zetten van stroken van 3-5 km land is uniek in de wereld. Het toont het eerste Nederlandse meesterschap in watermanagement.
Utrechtse Waterliniewandeltocht: 3 juli 2021, 9 oktober 2021 en onder voorbehoud 2022
De Waterlinie Wandeltochten verbinden de Hollandse Waterlinies, met verhalen, cultuur en lokale specialiteiten. De verbinding van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam en de afwisseling daarbinnen maakt het wandelevenement uniek in Nederland! Deelnemers krijgen een wandelbeleving van wereldformaat. Er zijn wandelingen variërend van 7,5 km tot 30 km. De eerste tocht is op 3 juli (Weesp - Muiden – Naarden), de tweede onder voorbehoud op 9 oktober (Utrecht) en in 2022 vindt onder voorbehoud een Waterlinie Wandeltocht door de Vestingdriehoek plaats.
.png)